Pobeda

Često nam se najvažnijim na svetu  čini, gde je ko na rang listi! A takmičenja je mnogo, od malih nogu. Od vrtića, dečjih igara, školskih, sportskih,  do onih za neku poziciju.

Čula sam nedavno od jedne divne i hrabre devojke, da je na neki način nezadovoljna okolnim prilikama. I opisa ona to stanje citatom „Lako je mene pobediti jer ja igram pošteno“. I znate šta je ono što sam na prvu loptu pročitala? „Lako je meni pobediti…“ Nije na to mislila, naravno. Objasni mi ta energična devojka da se na neki način oseća pobedjenom od strane prevaranata. I znate koliko divnih i vrednih ljudi, koje volim i cenim, do kojih mi je i te kako stalo, se u današnje vreme oseća slično?!

Istina jeste da pošten može da previdi tu „prednost“ varanja i da se oseti poraženim. Ali, pazite sada – ne da onom ko je hteo na mufte, nije lakše da pobedi, nego je to u stvari potpuno nemoguće. Ako mu se u zanosu i učini da je nešto dobio, to pobeda nije. To se zove prevara, obmana, dobitak „preko leševa“… I smislio je naš narod još mnogo živopisnih imena.

Možda deluje nelogično, ali prava pobeda nikakve veze nema sa bilo čijim porazom. MI se osećamo šampionom.  Likovanju i unižavanju drugih takmičara ovde nema mesta. I vicešampion je takođe pobednik u svojoj borbi, ako tako odluči.

I sve to je moguće samo u fer borbi, jednostavno ne postoji ni drugi ni lakši način.

Ne pričam ovo da biste onako „andjeoski“ rekli – Neka. I okrenuli drugi obraz, pa onda ponovo dozvolili da vas prevare. Ne, nikako! Bitno je da smo svesni da nisu svi ljudi na svetu dobri, pošteni i iskreni i da uslovi nisu uvek fer; pa da naučimo kako da ih prepoznamo i zaustavimo. Treba pronaći način da lošem stanemo na put. Istina je da tek kad počupamo korov, možemo da sadimo plemenite kulture.
Treba nam za to i snage i vere, istrajnosti, umeća, pameti,  ali i pomoći i podrške jednima od drugih.

Suludo je da gubimo energiju na to da dokazujemo da nam nije lako u nefer borbi! Nema svrhe da pokleknemo i zavidimo prevarantima.

Jer, dobri ljudi, budite iskreni prema sebi – Da li biste se menjali? Pa ne biste! U dubini svog bića znate da pobeda može biti naša samo ako se za nju pametno, ali pošteno izborimo.

I znate šta je sa onom devojkom sa početka priče? Toplo mi je oko srca jer vidim da i dalje igra 🙂

Preusmerimo snage na traženje puta da uspemo! I to odmah, na pravi način. Zbog sveta, zbog sebe i svog mira, sreće i mentalnog zdravlja.

Katarina Stojanović Kostić

2 Replies to “Pobeda”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *